KUNSTGRAS LEGGEN KUN JE ZELF IN 10 STAPPEN NAAR EEN STRAK KUNSTGRAS GAZON

Je houdt zelf je eigen tuin bij, dus waarom zou je niet zelf je kunstgras leggen? De handige tuinier/klusser willen we natuurlijk zoveel mogelijk bijstaan. Daarom bieden we hieronder uitgebreide leginstructies, stappenplan en checklist. We raden aan om eerst  de checklist door te lopen voordat je zelf kunstgras in de tuin gaat aanleggen.Wat heb ik nodig om zelf kunstgras te leggen?

Zoals je in bovenstaande video kunt zien, heb je wat spullen nodig om in je tuin zelf kunstgras te leggen. Hieronder hebben we daarvan alvast een lijstje voor je gemaakt.

 • Een paar werkhandschoenen
 • Een schep
 • Een kruiwagen
 • Genoeg stratemakerszand voor 5 tot 10cm onder het gehele oppervlak
 • Een hark
 • Een tuinslang
 • Een wals of trilstamper
 • Een rechte balk
 • Stabilisatiedoek
 • Een stanleymes
 • Kunstgrastape
 • Een hamer en kunstgras haken
 • Een speciale kunstgrasborstel (of een borstel/bezem met harde haren)

Hoe lang ben ik bezig met kunstgras aanleggen?

Met het plaatsen van een rechthoekig kunstgrasveld van 10 bij 4 meter zijn onze klanten gemiddeld ongeveer 2 uur bezig of 6 uur incl grondwerk. Bedenk wel dat de duur afhankelijk is van veel factoren. Zo is een oppervlakte van 10 bij 4 meter precies één rol. Wanneer de tuin breder of smaller is, zul je dus moeten gaan snijden en/of plakken. Hier gaat uiteraard tijd in zitten. Hetzelfde geldt voor rondingen en hoeken. Je hebt ook een enigszins vaste hand nodig om dit mooi af te werken.

Kunstgras laten plaatsen

Heb je geen tijd of laat je je kunstgrasveld liever plaatsen door een professional?  Dan ben je niet de enige; ruim 75% van onze klanten gingen je voor. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder

1.Verwijder het oude gras 

Pak de schep en de kruiwagen en verwijder het oude gras en bladeren. Egaliseer vervolgens de grond zo goed mogelijk met een hark.

2.Breng het zandbed aan

Nadat je de ondergrond geëgaliseerd hebt, breng je het zandbed aan. Leg een laag van 5 tot 10 cm dik. We adviseren om hiervoor stratemakerszand of bestratingszand te gebruiken..

3.Het zandbed inwateren en uitvlakken

Water het zandbed goed in en gebruik een trilstamper of wals om het zand compact te leggen. Vlak vervolgens het zandbed goed uit. Dit is zeer belangrijk omdat het kunstgras zich vormt naar de ondergrond.

4.Leg het onderdoek

Leg het geovlies/stabilisatiedoek op het zandbed en zet deze eventueel op de hoeken vast met een kunstgrashaak. Dit voorkomt dat er wortels of onkruid doorkomen en zorgt ervoor dat er geen deuken in het kunstgras komen wanneer hierop gespeeld en gesprongen wordt.

5.Het kunstgras leggen

Rol het kunstgras uit en trek eventuele plooien recht. Let op de vleug (de richting waarin de sprieten staan), wanneer je meerdere stukken aan elkaar moet verlijmen moet je er voor zorgen dat de vleug van alle rollen in dezelfde richting liggen!

6.De naden snijden.

Wanneer de oppervlakte breder is dan 4 meter zult u een naad krijgen. Let hierbij goed op of de vleug hetzelfde ligt.

Sla vervolgens het kunstgras terug en snijd van beide kanten een rand van 2-3cm af (tussen de draden). Leg deze tegen elkaar aan en kijk of het goed ligt.

7.De naden lijmen.

Als je de randen hebt afgesneden, sla je deze weer terug en leg je de kunstgrastape onder de naad. Sla het kunstgras voorzichtig terug en wrijf het kunstgras op. Na een uurtje is dit hard en ligt het vast aan elkaar.

8.Snij het kunstgras pas.

De kans is groot dat het kunstgras qua afmeting niet goed uitkomt bij obstakels als muren e.d. Je kunt het kunstgras eenvoudig pas snijden door het kunstgras strak tegen de muur te plaatsen en met een stanleymes het teveel aan gras strak af te snijden.

9.Sla het kunstgras vast met haken

Je kunstgrasveld ligt! Je bent bijna klaar. Gebruik speciale kunstgras haken om het kunstgras vast te zetten. Sla de haken om de 50cm langs de randen in de kunstgrasmat.

10.Borstel het kunstgras op.

Omdat het kunstgras op een rol geleverd wordt, is het platgedrukt.Je moet het alleen nog even met een kunstgrasbezem of een andere harde bezem opborstelen en het ziet er perfect uit. Nu ben je klaar voor de laatste stap!

11.Bonusstap: Geniet!

Je nieuwe kunstgrasveld ligt er nu mooi en strak bij.

Stuur ons een foto, neem lekker wat te drinken en geniet ervan!